Przedawkowanie witaminy C

Powszechny mit mówi, że witaminy C nie można przedawkować. Jest on niestety zupełnie oderwany od rzeczywistości, bo prawda jest taka, że nawet wodę można przedawkować, co bywało już przyczyna zgonów. W przypadku witaminy C nie ma aż tak wielkiego niebezpieczeństwa, ale trzeba do niej podchodzić rozsądnie, tak jak do każdego suplementu diety.

 

Witamina C i jej niedobór (choroby przyzębia mogą być powodowane niedoborem witaminy C)

Kwas askorbinowy jest pochodną glukozy. Ma odczyn kwaśny, co pomaga nam go identyfikować chociażby w rożnego rodzaju owocach i warzywach. (kwaśne owoce są dobrym źródłem witaminy C) Jeśli jakiś produkt spożywczy jest kwaśny, jest w nim najpewniej witamina C. W naszym organizmie ta substancja ma oczywiście bardzo ważne funkcje. Między innymi, pomaga w uszczelnianiu naczyń krwionośnych. Jej niedobór, a właściwie całkowity brak, był głównym powodem rozwijania się wśród żeglarzy szkorbutu, czyli choroby powodującej krwawienia z błon śluzowych, w tym dziąseł, i wypadanie zębów. Znacznie częściej dziś spotykanym problemem jest obniżenie odporności organizmu ze względu na zbyt małe ilości witaminy C w pożywieniu. Bez niej znacznie łatwiej o przeziębienie czy grypę, a choroby trwają dłużej. Bardzo duże niedobory mogą powodować problemy z gojeniem się ran, depresję, objawy ze strony obwodowego układu nerwowego i masę schorzeń metabolicznych. (witamina C może być lekiem na przeziębienie tylko u osób z jej znacznym niedoborem)

 

Przedawkowanie

Zwiększenie ilości witaminy C w organizmie powyżej poziomu normalnego nie ma żadnego pozytywnego efektu. Jeśli ktoś liczy, że poprawi w ten sposób odporność organizmu lub skróci czas choroby, może mieć rację, ale tylko pod warunkiem, że do tej pory przyjmował bardzo niskie dawki witaminy i samo zachorowanie miało coś wspólnego właśnie z niedoborem. Niewielki nadmiar może być z łatwością usuwany z moczem, ale jeśli komuś przyjdzie do głowy leczenie się tak zwanymi dawkami uderzeniowymi witaminy C, może napytać sobie biedy. Najczęściej w takich sytuacjach pojawiają się problemy żołądkowe i zawroty głowy, ale jeśli sytuacja trwa dłużej, mogą dojść problemy metaboliczne i zwiększone ryzyko powstania kamicy nerkowej. Najbardziej opłakane skutki nadmiar kwasu askorbinowego może przynieść w czasie ciąży, gdyż może doprowadzić do uszkodzenia płodu. Nie trzeba się o to jednak specjalnie martwić, gdyż człowiek bez sztucznej suplementacji nie jest w stanie dostarczyć sobie z pożywieniem niebezpiecznej dawki tego związku chemicznego. (poważne przedawkowanie witaminy C może być groźne dla kobiet w ciąży)

Podobne
Bułgaria jest coraz chętniej wybieranym krajem turystycznym przez europejczyków. Jest to nie tylko spowodowane przepięknymi plażami Morza Czarnego, ale również stosunkowo niskimi cenami....
Pranie dywanów Warszawa jest niesłychanie delikatnym zajęciem. Powinno się uważać jak również użytkować dobry stopień stężenia profesjonalnych środków. Jesteśmy profesjonalistam...
Obecnie posiadamy dostęp do wielu niezwykle praktycznych artykułów, jakie możemy stosować w paru rzeczach. Pewnym z nich jest z pewnością bambus, który jest stosowany do kilku rzeczy tak...
Zamek został wzniesiony w stylu gotyckim. W połowie XIV wieku Kazimierz Wielki wzniósł ogromny zamek, który został rozbudowany w czasach Jagiełły. Z gotyckiej budowli możemy dziś podziwi...
Prasa do owoców jest idealnym narzędziem o prostej strukturze, jakie może posłużyć nam do wykonywania zdrowego soku z owoców. Prasa do owoców przeważnie zbudowana jest z blachy wr...