Przedawkowanie witaminy C

Powszechny mit mówi, że witaminy C nie można przedawkować. Jest on niestety zupełnie oderwany od rzeczywistości, bo prawda jest taka, że nawet wodę można przedawkować, co bywało już przyczyna zgonów. W przypadku witaminy C nie ma aż tak wielkiego niebezpieczeństwa, ale trzeba do niej podchodzić rozsądnie, tak jak do każdego suplementu diety.

 

Witamina C i jej niedobór (choroby przyzębia mogą być powodowane niedoborem witaminy C)

Kwas askorbinowy jest pochodną glukozy. Ma odczyn kwaśny, co pomaga nam go identyfikować chociażby w rożnego rodzaju owocach i warzywach. (kwaśne owoce są dobrym źródłem witaminy C) Jeśli jakiś produkt spożywczy jest kwaśny, jest w nim najpewniej witamina C. W naszym organizmie ta substancja ma oczywiście bardzo ważne funkcje. Między innymi, pomaga w uszczelnianiu naczyń krwionośnych. Jej niedobór, a właściwie całkowity brak, był głównym powodem rozwijania się wśród żeglarzy szkorbutu, czyli choroby powodującej krwawienia z błon śluzowych, w tym dziąseł, i wypadanie zębów. Znacznie częściej dziś spotykanym problemem jest obniżenie odporności organizmu ze względu na zbyt małe ilości witaminy C w pożywieniu. Bez niej znacznie łatwiej o przeziębienie czy grypę, a choroby trwają dłużej. Bardzo duże niedobory mogą powodować problemy z gojeniem się ran, depresję, objawy ze strony obwodowego układu nerwowego i masę schorzeń metabolicznych. (witamina C może być lekiem na przeziębienie tylko u osób z jej znacznym niedoborem)

 

Przedawkowanie

Zwiększenie ilości witaminy C w organizmie powyżej poziomu normalnego nie ma żadnego pozytywnego efektu. Jeśli ktoś liczy, że poprawi w ten sposób odporność organizmu lub skróci czas choroby, może mieć rację, ale tylko pod warunkiem, że do tej pory przyjmował bardzo niskie dawki witaminy i samo zachorowanie miało coś wspólnego właśnie z niedoborem. Niewielki nadmiar może być z łatwością usuwany z moczem, ale jeśli komuś przyjdzie do głowy leczenie się tak zwanymi dawkami uderzeniowymi witaminy C, może napytać sobie biedy. Najczęściej w takich sytuacjach pojawiają się problemy żołądkowe i zawroty głowy, ale jeśli sytuacja trwa dłużej, mogą dojść problemy metaboliczne i zwiększone ryzyko powstania kamicy nerkowej. Najbardziej opłakane skutki nadmiar kwasu askorbinowego może przynieść w czasie ciąży, gdyż może doprowadzić do uszkodzenia płodu. Nie trzeba się o to jednak specjalnie martwić, gdyż człowiek bez sztucznej suplementacji nie jest w stanie dostarczyć sobie z pożywieniem niebezpiecznej dawki tego związku chemicznego. (poważne przedawkowanie witaminy C może być groźne dla kobiet w ciąży)

Podobne
Będąc w Hiszpanii jednym z zabytków, który warto zobaczyć jest Katedra Santa Eulalia, która znajduje się w centrum Starego Miasta. Została ona zbudowana na fundamentach rzymskiej ...
Ogromna osób zastanawia się nad tym w jaki sposób ma uatrakcyjnić nasze spotkania, jednak ciekawym pomysłem będzie w tym przypadku właśnie wypożyczanie projektorów, to dzięki nim ...
Obecnie posiadamy dostęp do wielu niezwykle praktycznych artykułów, jakie możemy stosować w paru rzeczach. Pewnym z nich jest z pewnością bambus, który jest stosowany do kilku rzeczy tak...
Od wielu lat zauważyć można, że co raz częściej odwiedzana jest Francja zarówno przez turystów amatorów wypoczynku na plaży jak i zwolenników narciarstwa. Najlepszym miejsc...
Najważniejszą zasadą, o która opiera się polski system prawa jest to, że wszystko, co nie jest zakazane, jest jak najbardziej dozwolone. Jeśli zestawimy to z faktem, że każda firma ma prawo dow...