Przedawkowanie witaminy C

Powszechny mit mówi, że witaminy C nie można przedawkować. Jest on niestety zupełnie oderwany od rzeczywistości, bo prawda jest taka, że nawet wodę można przedawkować, co bywało już przyczyna zgonów. W przypadku witaminy C nie ma aż tak wielkiego niebezpieczeństwa, ale trzeba do niej podchodzić rozsądnie, tak jak do każdego suplementu diety.

 

Witamina C i jej niedobór (choroby przyzębia mogą być powodowane niedoborem witaminy C)

Kwas askorbinowy jest pochodną glukozy. Ma odczyn kwaśny, co pomaga nam go identyfikować chociażby w rożnego rodzaju owocach i warzywach. (kwaśne owoce są dobrym źródłem witaminy C) Jeśli jakiś produkt spożywczy jest kwaśny, jest w nim najpewniej witamina C. W naszym organizmie ta substancja ma oczywiście bardzo ważne funkcje. Między innymi, pomaga w uszczelnianiu naczyń krwionośnych. Jej niedobór, a właściwie całkowity brak, był głównym powodem rozwijania się wśród żeglarzy szkorbutu, czyli choroby powodującej krwawienia z błon śluzowych, w tym dziąseł, i wypadanie zębów. Znacznie częściej dziś spotykanym problemem jest obniżenie odporności organizmu ze względu na zbyt małe ilości witaminy C w pożywieniu. Bez niej znacznie łatwiej o przeziębienie czy grypę, a choroby trwają dłużej. Bardzo duże niedobory mogą powodować problemy z gojeniem się ran, depresję, objawy ze strony obwodowego układu nerwowego i masę schorzeń metabolicznych. (witamina C może być lekiem na przeziębienie tylko u osób z jej znacznym niedoborem)

 

Przedawkowanie

Zwiększenie ilości witaminy C w organizmie powyżej poziomu normalnego nie ma żadnego pozytywnego efektu. Jeśli ktoś liczy, że poprawi w ten sposób odporność organizmu lub skróci czas choroby, może mieć rację, ale tylko pod warunkiem, że do tej pory przyjmował bardzo niskie dawki witaminy i samo zachorowanie miało coś wspólnego właśnie z niedoborem. Niewielki nadmiar może być z łatwością usuwany z moczem, ale jeśli komuś przyjdzie do głowy leczenie się tak zwanymi dawkami uderzeniowymi witaminy C, może napytać sobie biedy. Najczęściej w takich sytuacjach pojawiają się problemy żołądkowe i zawroty głowy, ale jeśli sytuacja trwa dłużej, mogą dojść problemy metaboliczne i zwiększone ryzyko powstania kamicy nerkowej. Najbardziej opłakane skutki nadmiar kwasu askorbinowego może przynieść w czasie ciąży, gdyż może doprowadzić do uszkodzenia płodu. Nie trzeba się o to jednak specjalnie martwić, gdyż człowiek bez sztucznej suplementacji nie jest w stanie dostarczyć sobie z pożywieniem niebezpiecznej dawki tego związku chemicznego. (poważne przedawkowanie witaminy C może być groźne dla kobiet w ciąży)

Podobne
Ostatnio odkryłem, że moje kłopoty z zasypianiem były spowodowane w dużej mierze przez drzemki, które sobie ucinałem w trakcie dnia. Tym tematem zainteresowałem się właśnie z powodu kłopot&oacu...
Każdy, kto zamierza skusić się na nowe okna powinien zwrócić szczególną uwagę nie tylko na to w jakim są stanie i czy są nieszczelne, ale także jednym z najważniejszych aspektów j...
Obecnie posiadamy dostęp do wielu niezwykle praktycznych artykułów, jakie możemy stosować w paru rzeczach. Pewnym z nich jest z pewnością bambus, który jest stosowany do kilku rzeczy tak...
Będąc w Hiszpanii jednym z zabytków, który warto zobaczyć jest Katedra Santa Eulalia, która znajduje się w centrum Starego Miasta. Została ona zbudowana na fundamentach rzymskiej ...
Każdy wyjazd wymaga nieco odmiennego spakowania się. Wiadomo, że nie weźmiemy kąpielówek i kremu z filtrem UV kiedy wybierzemy się na ferie zimowe w górach. Dlatego też warto zwró...